Oricine îşi doreşte să cumpere carne la un preţ mai bun, în prag de Sărbători însă, nu doar costul e important în alegerea acestui produs. Specialiştii susţin că există câteva indicii importante care ne pot ajuta să alegem cea mai proaspătă carne. Oricine îşi doreşte să cumpere carne la un preţ mai bun, în prag de Sărbători însă, nu doar costul e important în alegerea acestui produs. Specialiştii susţin că există câteva indicii importante care ne pot ajuta să alegem cea mai proaspătă carne.
"Pentru a putea face diferenţa între o bucată de carne proaspătă şi una alterată, care ar putea pune în pericol sănătatea celor care o consumă, e bine ca fiecare cumpărător să-i facă un examen organoleptic.
Aceasta înseamnă că produsul trebuie să arate bine, să nu aibă un miros suspect şi să nu fie lipicioasă", a explicat Valentin Şoneriu, reprezentantul unei companii producătoare şi distribuitoare de carne. El susţine că există câteva indicii foarte importante care te pot ajuta să deosebeşti carnea proaspătă de cea alterată, indiferent de magazinul din care o achiziţionezi.
Iată câteva dintre ele:
1. Culoarea - O bucată de carne proaspătă are o culoare plăcută, care trebuie să fie, în funcţie de specie, roşu intens, spre maroniu (în cazul cărnii de vită), roşu pal (dacă e de porc) şi alb-gălbui (în cazul cărnii de pui).
2. Mirosul - Trebuie să fie plăcut, natural şi nemodificat.
3. Gustul - e bine să fie potrivit de sărat şi de condimentat. Orice exagerare la aceste capitole este suspectă, pentru că poate ascunde un aliment alterat.
4. Textura - Dacă apeşi pe o bucată de carne proaspătă, aceasta îşi va recăpăta forma. În schimb, carnea veche îşi pierde elasticitatea şi nu mai revine la forma iniţială, ci va păstra urma lăsată de atingere. La atingere, carnea trebuie să fie uşor umedă şi nelipicioasă şi să nu lase zeamă. Cu cât este mai veche, cu