Apropierea Paştelui transformă mieii în produse de lux. Fermierii evită să mai iasă cu marfa în pieţe deoarece este mult mai comod şi profitabil să vândă en-gros. La aceasta se adăugă şi faptul că nu sunt sprijiniţi, iar legea o fac tot speculanţii. Vânzare va fi pentru că oricine, cât de sărac este, tot va cumpăra carne. Cum o nuntă nu se face fără măsline şi caşcaval, nu se poate nici Paşte fără miel şi ouă“, spune George Popa, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa ovinelor din judeţul Călăraşi.
Mieii crescuţi de acesta în comuna Cuza-Vodă au luat deja calea străinătăţii. 500 de capete au plecat în Siria, Liban, Egipt, Iodania şi Arabia Saudită. La fel ca şi anul trecut când a umplut câteva TIR-uri cu 700 de miei. „Mai am o comandă de 300-400 de bucăţi pentru perioada următoare. Marfa o ia o singură societate de libanezi de la Dragoş –Vodă. E mai comod aşa. Oamenii sunt foarte serioşi şi nu mă complic să-i vând la piaţă. Acum vând cu 11,50 lei fiecare kilogram de carne în viu, cu 50 de bani mai mult decât anul trecut. Sunt şi români care cumpără de la mine, iar mieii pleacă la export în Italia“, a spus fermierul.
Culturi cu cereale, compromise de îngheţ
Cu toate că afacerea merge strună, George Popa se gândeşte să renunţe la creşterea animalelor pentru că iarna ce tocmai s-a încheiat i-a adus multă pagubă. „ Semănăm mazăre şi ovăz, dar dacă nu vor fi precipitaţii, toată munca este în zadar. Din iarnă am ieşit cu 700 de hectare de rapiţă compromise. Dacă nu am furaje, e greu cu atâtea animale”, a precizat Popa. În această iarnă, cele aproximativ 1.500 de oi şi capre pe care le deţine au consumat hrană în valoare de 400.000 de lei.
VEZI AICI IMAGINI DIN FERMA DE OI
Totul sau nimic
George Popa are oieritul în sânge. Oile şi caprele pe care le creşte la ferma de la Cuza-Vodă sunt mândria sa. A investit în animale şi în