Un jogging, o bicicletă, ceva? (Cum mai stăm, adică, dacă tot s-a încălzit vremea şi sînt mai multe posibilităţi, la capitolul sport de mase?)
„Starea precară de sănătate a românilor determină ca ţara să piardă anual 15% din PIB“, constată un recent studiu realizat de Institutul de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române. Asta înseamnă cam 40% din toate cheltuielile statului! Să finanţezi 40% din buget dintr-o sursă pe care acum n-o ai la dispoziţie, dar pe care ai putea-o avea, nu e mult, este enorm! Sigur că starea de sănătate despre care vorbeşte studiul Academiei este una ideală şi evident că ea nu se obţine doar făcînd sport, dar e limpede că suportăm costuri mari în lipsa oricărei viziuni în domeniul mişcării şi al sportului. Poate că n-o să fim în stare să procedăm precum Spania, care în urma unei investiţii naţionale de decenii în sport a ajuns să-şi modifice nu doar starea de sănătate, ci pînă şi media naţională de înălţime!, dar măcar să ne gîndim la sport, să evaluăm corect şi să socotim ce putem face.
DE ACELASI AUTOR Ce vă doresc pentru 2013 Tarife diferite În derivă Lucescu în paltonAcum o săptămînă s-a retras, la 44 de ani şi după 37 de ani de sport, cel mai longeviv hocheist român. Gălăţeanul Nuţu Andrei şi-a disputat ultimul meci în faţa a sub 100 de spectatori, pe un patinoar construit în anul 1970 şi acoperit în 1978. Cînd s-a apropiat de mantinela roasă, Nuţu a pus ultima sa frînă ca hocheist activ şi s-a trezit luat în braţe de o femeie cu un fîş bleumarin. Ea i-a aşternut mîna caldă la frunte, iar el a plîns. A apucat să spună „Mulţumesc, mamă, că mi-ai pus patinele în picioare!“, lăsîndu-ne miraţi şi scunzi, ameţiţi cu toţii de ceea ce s-a găsit să spună ditamai bărbatul mamei sale, ca o revelaţie tîrzie a adevărului că sportul de masă face oameni, nu mase.
Un jogging, o bicicletă, ceva? (Cum mai stăm, adică, dacă