Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, ieri, să reducă rata dobânzii de politică monetară la 5,25%/an, de la 5,5%/an, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale. Nivelul reprezintă un nou minim istoric. Rezervele minime obligatorii la depozitele în lei, precum şi la cele în valută, urmează să fie menţinute la acelaşi nivel, se mai menţionează în comunicat. De asemenea, BNR urmează să gestioneze atent lichiditatea din sistemul bancar, potrivit documentului.
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a declarat că măsurile de politică monetară ale băncii centrale se transmit mai rapid în piaţa titlurilor de stat şi mai încet către băncile comerciale. Măsurile de reducere a ratei dobânzii de politică monetară s-au suprapus, din nefericire, peste o tensiune la nivelul Europei şi, în special, a băncilor comerciale din zona euro, a precizat domnia sa.
Întrebat despre impactul pe care l-ar avea o posibilă reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii, conducătorul Băncii Centrale a explicat că în ţara noastră există o situaţie duală, pe de o parte existând, la nivelul pieţei, un deficit de lichiditate, ceea ce se reflectă în refinanţările săptămânale pe care unele bănci le fac la BNR, iar pe de alta, unele bănci au un surplus de lichiditate, care se observă în utilizarea, de către acestea, a facilităţii de depozit pusă la dispoziţie de către Banca Centrală.
Domnia sa a declarat că se aşteaptă ca transmiterea în piaţă a măsurilor de politică monetară să se îmbunătăţească în timp.
* Analiştii: Decizia BNR ajută statul să se finanţeze
Opinia generală în rândul analiştilor este că decizia BNR este în favoarea statului, care, astfel, poate să obţină mai uşor finanţare de la bănci, clienţii băncilor comerciale urmând să resimtă foarte puţin efectele.
Analistul economic Florin Cîţu consideră că măsura a fost oa