Foto: Thinkstock Păcălelile de 1 aprilie sunt vechi de când lumea. Se pare că primele referinţe la această zi apar încă din 1392, în Marea Britanie, în scrierile lui Geoffrey Chaucer. Şi anume: o poveste despre un cocoş păcălit de o vulpe, care pare să se petreacă pe 1 aprilie. Dar autorul este evaziv, spune 32 de zile după martie, ceea ce a fost interpretat ca a 32-a zi de la începutul lui martie (1 aprilie), sau a 32-a zi după finalul lunii martie (2 mai).
Mai există teoria conforma căreia Ziua Păcălelilor are legătură cu trecerea la calendarul gregorian în Franţa anului 1564. Regele Carol al IX-lea a hotărât ca Anul Nou să nu mai fie sărbătorit la 1 aprilie, cum se obişnuia până atunci la curtea franceză, ci la 1 ianuarie.
Chiar şi după această modificare, unii nobili au continuat, în glumă, să trimită cadouri hazlii şi pe 1 Aprilie. De asemenea, se făceau diferite farse, precum invitaţia la o întâlnire care de fapt nu urma să aibă loc. Cei care nu reuşeau să ţină pasul cu vremurile şi se încăpăţânau să serbeze începutul anului între 25 martie şi 1 aprilie erau ţinta farselor celorlalţi şi au fost botezaţi "Poisson d'Avril" (peşte de aprilie, în traducere), care a devenit şi denumirea franţuzească a Zilei Păcălelilor. Istoria arată însă că tranziţia de la un calendar la altul s-a făcut timp de un secol, deci teoria oferă mai degrabă o explicaţie "populară" decât una ştiinţifică.
De-a lungul timpului, obiceiul s-a răspândit în întreaga lume, iar o dată cu dezvoltarea mass-media, a devenit posibilă realizarea unor farse cărora le-au căzut victime mii de oameni.
Pe 1 Aprilie 2008, BBC a difuzat un reportaj cu pinguini zburători. "Micuţii ăştia sunt capabili de ceva ce nici o altă specie de pinguini nu poate face, este uimitor”, declara Terry Jones, fost membru al grupului de umor Monty Python. Pe un fundal muzical angelic