Reprezentanții conducerii Administrației bazinale Argeș-Vedea au prezentat ultimele informații despre proiectul prin care intenționează să limiteze efectele inundațiilor în zonă. Proiectul Plan pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Argeş-Vedea îşi propune o abordare a inundabilităţii pentru debite cu diferite probabilităţi de depăşire a debitelor. Astfel, se vor realiza hărţile de hazard şi Planul pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în bazinul hidrografic Argeş-Vedea. Proiectul se află în etapa a 2-a. Au fost efectuate măsurători aeriene și măsurători topometrice clasice la sol pentru determinarea Modelului Digital al Terenului. Acum au loc modelări hidrologice şi hidraulice (1D şi 2D) rezultând în final hărţile de hazard la inundaţii pentru majoritatea cursurilor de râu cadastrate.
Zona pilot pentru care s-au făcut primele simulări este bazinul hidrografic al râului Cotmeana (cu afluenții Cotmenița, Vârtej, Mârghia) care cuprinde localitățile Morărești, Cotmeana, Uda, Cocu, Poiana Lacului, Săpata, Lunca Corbului, Stolnici, Hârsești, Bârla. Au fost realizate:
• Modelul Digital al Terenului pentru bazinul Cotmeana
• Modelarea hidrologică a bazinului Cotmeana pentru determinarea aporturilor subbazinelor Mârghia, Cotmenița și Vârtej în vederea obținerii zonelor inundabile pe acești afluenți.
• Modelarea hidraulică 1D (unidimensional) pentru râul Cotmeana în vederea obținerii benzii de inundabilitate cu probabilitatea de apariție 1%. (o dată la 100 de ani).
Au fost efectuate simulări pentru debitul de 405 mc/sec, probabilitatea producerii acestuia find o dată la 100 de ani. Acest debit este comparabil cu cel înregistrat în anul 2005, când s-au produs și inundații istorice. Datele rezultate din simulare sunt comparate cu inundațiile din 2005 pentru a se verifica