Sectorul construcţiilor va înregistra unele creşteri, în acest an, dar vor fi "creşteri înşelătoare", având în vedere că 2012 este un an electoral, potrivit Adrianei Iftime, vicepreşedinte în cadrul Patronatului Societăţilor în Construcţii (PSC): "Anii electorali sunt foarte înşelători. În 2012 vor fi nişte creşteri, dar vor fi înşelătoare, pentru că vor fi scoase la licitaţie unele lucrări, în scop electoral. Când se va ajunge, însă, la semnarea contractelor, ori nu se vor semna, ori nu va exista finanţare".
Adriana Iftime consideră că sectorul construcţiilor se află într-o perioa-dă de mari turbulenţe, iar motivele sunt multiple, printre acestea regăsindu-se lipsa de specialişti în cadrul instituţiilor statului, dar şi faptul că ministerul de resort nu a mai fost condus de ani buni de un specialist în construcţii: "România este un câmp deschis pentru investiţii, de la marea infrastructură, până la imobiliare. Când se va rezolva problema finanţării, avem toate motivele să fim optimişti". Domnia sa susţine că niciun investitor nu se mai gândeşte la contractarea creditelor, iar pentru derularea investiţiilor în domeniu rămân banii de buget, care sunt foarte puţini, sursele pe care se bazează constructorii fiind fondurile europene.
În prezent, pe piaţa construcţiilor activează în jur de 20.000 de firme, potrivit estimărilor reprezentanţilor PSC, care spun că, în anii 2000, erau înregistrate peste 90.000 de societăţi comerciale care, pe lângă ocupaţia principală, aveau ca obiect de activitate şi construcţiile.
Anul trecut, valoarea acestei pieţe a scăzut cu 25-30%, comparativ cu 2010, an în care au fost, de asemenea, înregistrate scăderi, de 30-40%, faţă de cel precedent.
Variaţiile în construcţii sunt mult mai mari, la noi, faţă de cele din restul Europei, apreciază sursele citate.
* Sectorul construcţiilor necesită noi reglementări