Americanii de la grupul petrolier Chevron vor investi minimum 65 de milioane de dolari în faza de explorare pentru a vedea dacă în trei perimetre de la malul mării se ascund gaze de şist, acesta fiind un subiect destul de controversat în prezent din cauza impactului asupra mediului pe care l-ar putea avea modalitatea de extracţie a acestui tip de gaz.
Cele trei perimetre sunt în Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi, primele două fiind unele dintre cele mai cunoscute staţiuni de la Marea Neagră. Potrivit Mediafax, guvernul a aprobat cele trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare şi a decis ca ele să intre în vigoare ieri, anexa care conţine principalele prevederi încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron fiind clasificată. Cele trei acorduri aprobate prin hotărâre de guvern au fost publicate ieri în monitorul Oficial.
"După această aprobare şi după obţinerea tuturor avizelor, va începe perioada de explorare care poate dura între 4 şi 10 ani. În primii doi ani de zile vor avea loc prospecţiunile, prin care se face practic o radiografie a subsolului, şi studiile geologice. Ei trebuie să facă un proiect geologic care va fi analizat de ANRM, trebuie să realizeze studiile de impact şi mai trebuie să obţină acordul proprietarilor de terenuri pentru a se apuca de lucru în respectivele zone", a explicat Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM, care a precizat că toate acordurile petroliere sunt clasificate, cazul Chevron nefiind o excepţie.
"După cei doi ani de studii, ar trebui să înceapă perioada de forare în care vor fi realizate opt sonde. Aceste 8 foraje sunt foraje clasice pentru hidrocarburi. După patru ani de zile se decide ce se face mai departe, dar în această perioadă programul de investiţii minim este de 65 de milioane de dolari", a mai precizat Pătruţi.
Subiectul gazelor