Rata şomajului în Germania a scăzut la 6,7% în martie, un nou minim istoric după reunificarea ţării în 1990, spre deosebire de tendinţa înregistrată în alte state europene şi sporind speranţele că cea mai mare economie a zonei euro va fi sprijinită de consumul privat, transmite Reuters.
În Germania rata şomajului a înregistrat în martie a cincea lună consecutivă de declin, iar numărul şomerilor a scăzut peste aşteptări, cu 18.000, la 2,841 milioane. Economiştii estimau că numărul şomerilor va scădea cu 10.000 de persoane.
'Mobilitatea pieţei muncii germane este un semn bun pentru consumul privat în prima jumătate a anului. Vremea blândă din martie şi optimismul în mediul de afaceri sunt cei mai importanţi factori care au dus la scăderea şomajului', a declarat analistul Carsten Brzeski de la ING.
Datele privind scăderea şomajului reprezintă o veste bună şi pentru ministrul de finanţe, Wolfgang Schaeuble, al cărui proiect de buget se bazează în principal pe venituri solide din taxe.
Datele din Germania contrastează cu cifrele publicate săptămâna acesta în Franţa, unde şomajul a crescut pentru cea de-a zecea lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din octombrie 1999.
Pe ansamblul anului trecut, economia germană a înregistrat o creştere de 3%, ceea ce a permis reducerea deficitului public la 1% din PIB de la 4,3% din PIB în 2010. Scăderea deficitului se explică prin dinamismul pieţei muncii care a condus la scăderea cheltuielilor cu alocaţiile de şomaj şi creşterea veniturilor publice pentru că mai multe persoane au un loc de muncă şi plătesc cotizaţii. În luna ianuarie populaţia activă a atins cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării. În consecinţă, în 2011 sistemul de asigurări sociale a înregistrat cel mai ridicat excedent de la reunificare, 15,1 miliarde de euro.
După ce a