Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada martie-mai la o creştere a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii, precum şi la un avans moderat în comerţul cu amănuntul şi servicii, faţă de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Acesta este unul dintre primele semnale pozitive legate de evoluţia economiei în al doilea trimestru, după ce în primele luni ale anului economia a fost blocată de viscol şi ger.
Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor, susţine că avansul economic de 1,5-2% estimat pentru acest an poate să fie atins în ciuda semnelor de întrebare legate de evoluţia economiilor din Europa, principala piaţă de export a României. "Ne-am uitat la comenzi, ne-am uitat la exporturi, la cerere, şi, fără niciun fel de problemă, avansul poate fi atins."
În condiţiile în care se constată o încetinire a ritmului de creştere anual al exporturilor de la 30%-50% spre 10%, iar agricultura poate să nu mai înregistreze un an excepţional ca în 2011, atunci plusul economic trebuie să vină din consumul intern care se reface extrem de greu după recesiune. Un impuls va fi majorarea salariilor din a doua parte a anului, dacă guvernul o va opera.
Europa încearcă să reziste intrării în recesiune. Analiştii economici şi brokerii apreciază că nu ar fi o surpriză ca economia României să se contracte în primul trimestru, atât din cauza încetinirii economiei europene, cât şi a condiţiilor meteo nefavorabile de la începutul anului, dar văd o revenire a activităţii economice în trimestrul al doilea.
În ianuarie, cea mai bună veste a venit de la consum, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul înregistrând o creştere de 9,9% faţă de ianuarie 2011. Aceasta a fost a patra lună consecutivă de creştere. Industria a frânat însă puternic din cauza scăderii comenzilor, în special din Europa.
Anul trecut econ