Pentru prima dată de mai bine de două decenii, summit-ul Ligii Arabe este găzduit joi de Bagdad, capitala Irakului transformată cu această ocazie într-o adevărată fortăreaţă. Tot pentru prima dată în istoria instanţei panarabe, întâlnirea la vârf este condusă de un kurd, preşedintele Irakului, Jalal Talabani. Subiectul principal de pe ordinea de zi este situaţia din Siria.
Summit-ul de joi va aproba în primul rând o rezoluţie care-i cheamă pe sirieni la "dialog naţional", un dialog deci între Putere şi Opoziţie, cerinţă ce se regăseşte şi în planul prezentat zilele trecute de emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Anan, plan ce a fost validat de marile puteri occidentale, dar şi de Rusia şi China, singurii aliaţi ai Damascului.
Regimul lui Bashar al-Assad a promis şi el că-l va aplica, dar pentru moment, pe teren, reprimarea în sânge a contestaţiei continuă. Damascul a anunţat deja că va respinge orice iniţiativă a summit-ului Ligii Arabe, întrucât ţara a fost suspendată din această instanţă. De atunci, Damascul nu mai discută cu statele membre, decât pe plan bilateral, a precizat şeful diplomaţiei siriene.
Irakul, ţara-gazdă a summit-ului de joi, a rămas până acum destul de retrasă în dosarul sirian. Joi, însă, Bagdadul ar vrea să propună o personalitate siriană aleasă de autorităţile siriene, dar şi de Opoziţie, ca să conducă negocierile între cele două părţi, dar şi cu lumea exterioară. Rămâne de văzut dacă această idee va fi acceptată de al-Assad.
În afară de Siria, pe agenda summit-ului mai figurează chestiunea palestiniană, Somalia, dar şi pericolul pe care-l reprezintă armele nucleare deţinute de statul Israel.
Pentru a asigura securitatea summit-ului, precedat miercuri de o reuniune a miniştrilor de Externe ai Ligii Arabe, irakienii au mobilizat 100 de mii de militari şi poliţişti. De asemenea, reţeaua de telefonie mobilă a f