Guvernul Rajoy se confruntă cu cea mai dificilă săptămână de la învestirea în urmă cu trei luni: trebuie să anunţe astăzi noi reduceri de cheltuieli, de până la 40 de miliarde de euro, pe fondul unor proteste sociale.
Spania se află la o răscruce de drumuri. Economia a intrat oficial în recesiune; rezultatele fiscale continuă să scadă iar prima de risc a datoriei a atins un nivel pe care nu l-a mai întâlnit în ultimele săptămâni. La aceasta se adaugă greva generală declanşată ieri de sindicate, cea de-a opta de la întoarcerea democraţiei, în 1975.
Protestul are loc într-un moment economic din ce în ce mai delicat, cel mai delicat din ultimii 30 de ani, cu un guvern ocupat să arate zilnic partenerilor săi europeni că este decis să-şi onoreze toate angajamentele. Sindicatele protestează faţă de reforma muncii anunţată pe 11 februarie de către Guvern şi deja aflată în vigoare, destinată să combată un nivel record al şomajului, de 22,85% din populaţia activă. Dar sindicatele susţin că singurul efect al acestei reforme va fi să agraveze acest flagel, în timp ce Executivul pregăteşte desfiinţarea a 630.000 de locuri de muncă în 2012 şi un nivel al şomajului de 24,3% la sfâşitul anului.
Marile fabrici producătoare de autoturisme, precum şi cele din industria metalurgică au fost practic închise. Firmele care operează în traspoprturi au asigurat doar 30% din capacitata normală de trafic. În cele mai importante noduri de transport feroviar şi rutier, activitatea a fost practic oprită. Potrivit sindicatelor, greva s-a bucurat de o participare de peste 80%, dar patronatele au raportat cifre mult mai modeste.
Incidente violente şi arestări
Purtând steaguri de culoarea roşie şi pancarte pe care se putea citi „Reforma muncii, NU", grupuri, grupuri de sindicalişti au ieşit pe stradă, în majoritatea oraşelor spaniole. Au avut loc şi