23 de comunităţi rurale din raioanele Glodeni, Donduşeni , Soroca şi Râşcani îşi vor încălzi, începând cu sezonul rece următor, şcolile, grădiniţele, primăriile şi centrele comunitare cu energie produsă local, din deşeuri agricole. Cea mai mare parte a cheltuielilor de instalare a sistemelor termice alternative şi de procurare a cazanelor va fi acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă.
Localităţile selectate vor contribui cu minimum 15% din suma totală a investiţiei, potrivit unui comunicat de presă al Proiectului Energie și Biomasă, finanţat de UE şi PNUD. În total 30 de instituţii publice se vor racorda la sistemul de energie regenerabilă.
Cum scăpăm de Gazprom? Trecem la paie şi tizic!
Majoritatea acestor instituţii se vor încălzi cu brichete şi baloturi de paie. Potrivit specialiştilor piaţa locală de producere a combustibilului din biomasă se dezvoltă foarte rapid, iar în ultimii ani numărul producătorilor de brichete a crescut de la 5 la peste 40.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova instalează cazane moderne pe brichete sau pelete în localităţile ce au în vecinătatea lor furnizori siguri de combustibil modern din biomasă, a declarat Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă
Raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca şi Râşcani sunt primele patru raioane în care Proiectul Energie şi Biomasă a demarat activităţi în anul 2012. În 2011, primul an de activitate al proiectului, 35 de sate din 8 raioane ale Republicii Moldova: Ştefan Vodă, Leova, Cantemir, Hâncești, Telenești, Sângerei, Făleşti şi UTA Gagauz Yeri, au demarat proiecte de instalare a sistemelor termice pe bază de biomasă în şcoli, grădiniţe, centre de sănătate, cu sprijinul financiar al proiectului. Datorită noii surse de energie, 42 de clădiri vor fi încălzite cu energie din biomasă, peste 18.000 de persoane, dintre care 8