Arabia Saudită, statul cu cele mai mari resurse cunoscute de petrol din lume şi totodată cel mai mare producător la nivel mondial, şi-ar dori ca preţurile petrolului să fie "mai mici, mai corecte şi mai rezonabile" astfel încât acestea să nu afecteze redresarea economică globală, în special cea a statelor în curs de dezvoltare, susţine Ali al-Naimi, Ministrul saudit al Petrolului.
Într-un comentariu publicat de Financial Times, al-Naimi încearcă să demonteze un mit vehiculat în industrie, conform căruia rezervele mondiale de petrol s-ar putea dovedi insuficiente, aspect care duce la creşterea continuă a preţurilor.
"Vrem să corectăm acest mit. Capacitatea actuală a Arabiei Saudite este de 12,5 milioane de barili pe zi, mult peste nivelul cerut în prezent şi un buffer de încredere în faţa unor eventuale perioade cu o productivitate mai redusă", scrie Ministrul saudit al Petrolului.
El atrage atenţia că retorica sa nu este una "goală", argumentând că Arabia Saudită a intervenit de fiecare dată când producţia globală de petrol a avut de suferit. "Am mărit producţia după invazia Irakului. Am mărit producţia în urma grevei din Venezuela din 2002. Am intervenit atunci când a explodat cererea de petrol din statele în curs de dezvoltare, în special din China, în 2004. Am mărit livrările către State Unite în urma uraganului Katrina", susţine al-Naimi care oferă asigurări că statul arab va continua să intervină atunci când va fi nevoie.
În concluzie, în opinia Ministrului saudit , "rezerva de petrol nu este o problemă şi nu a fost o problemă în ultimii ani. Nu există niciun motiv raţional pentru care preţurile să se menţină la acest nivel ridicat".
Arabia Saudită, statul cu cele mai mari resurse cunoscute de petrol din lume şi totodată cel mai mare producător la nivel mondial, şi-ar dori ca preţurile petrolului să fie "mai mici, mai corecte