Grădina Botanică “Dimitrie Brândza” a Universităţii din Bucureşti a inaugurat azi pavilionul D al Serelor de expoziţie, care a fost reabilitat în cursul anului trecut.
Serele de expoziţie ale Grădinii Botanice au fost construite între 1973 şi 1976 şi cuprind patru pavilioane (A, B, C, D), destinate unor colecţii de plante exotice: palmieri, bromelii, cactuşi, suculente, plante acvatice tropicale, plante subtropicale, ferigi şi orhidee. Toate aceste pavilioane erau într-o stare avansată de degradare fapt ce putea afecta iremediabil colecţiile de plante vii adăpostite aici.
În perioada 2008-2010 au fost realizate lucrări de reabilitare ale pavilionului care adăposteşte colecţiile de bromelii şi cactuşi (pavilionul B).
Potrivit Universităţii din Bucureşti, lucrările au fost realizate cu dificultate din cauza crizei economice generale şi, mai ales, a lipsei de fonduri suficiente pentru finanţarea corespunzătoare a lucrărilor civile. În acest context, Universitatea din Bucureşti a început să caute o posibilitate de a atrage fonduri în scopul continuării lucrărilor de reabilitare deja începute.
Astfel, printr-o Hotărâre de Guvern din 2011 a fost alocată suma de 2.275.086 lei, din Fondul Elveţian de Contrapartidă constituit din contravaloarea în monedă naţională a ajutoarelor acordate Executivului de către Guvernul Confederaţiei Elveţiene. Această sumă a fost utilizată pentru reabilitarea pavilionului D, a culoarelor A-C şi D-C, dar şi a punctului termic care funcţiona cu aparatură şi instalaţii depăşite şi nu dispunea de automatizare şi control. Lucrările de reabilitare au început în luna iulie a anului trecut şi au fost finalizate în luna decembrie.
CLICK pe imagini pentru a vedea Fotogaleria!
Pavilionul B găzduieşte colecţiile de orhidee şi ferigi tropicale ale Grădinii. Lucrările au constat în înlocui