PARTENERIAT. Romgaz, Hidroelectrica şi Transgaz vor avea un fir roşu cu marile fonduri de investiţii din vestul Europei. Sursa: CODRIN PRISECARU
Cea mai mare bursă din Europa, cea de la Londra, a demarat de ieri un parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti, pentru a asigurara o interfaţă între companiile româneşti ce vor fi privatizate şi marii investitori instituţionali.
Potrivit reprezentantei bursei londoneze, Tracey Pierce, Director of Equity Primary Markets, "prioritatea programului foarte am biţios de privatizare pe care îl are România este ca aceste companii să aibă expunere la marii investitori instituţionali".
Şansa obţinerii unui preţ bun
"Unul dintre lucrurile concrete pe care le aduce parteneriatul cu BVB, şi care sper să se întâmple în următoarele 2-3 luni, este Forumul Investiţional Românesc", afirmă Tracey Pierce.
Cel mai important avantaj cu care vin britanicii este baza de investitori, cele mai mari fonduri de investiţii europene având sediul în City, centrul financiar al Londrei. Secţiunea internaţională a London Stock Exchange (LSE) are companii cu o valoare de piaţă însumată de 1,3 trilioane de dolari, peste secţiunea similară a Wall Street. Accesul la o asemenea sursă de capital poate asigura succesul privatizărilor, la preţuri bune şi cu transparenţă ridicată.
Fondul Proprietatea şi-ar putea manifesta de asemenea interesul pentru o listare la Londra. Pierce spune că acesta ar fi al şaselea fond închis de investiţii ca mărime, dintre cele tranzacţionate pe a doua mare piaţă bursieră din lume.
PRECEDENT
Pe LSE s-au mai listat Gazprom şi Rosneft
Bursa londoneză nu este la început în domeniul privatizărilor. De-a lungul timpului, s-au listat la Londra companii ca Gazprom, Rosneft sau VTB Bank din Rusia, INA şi Hrvatski Telekom din Croaţia sau Telefonica din Cehia. Toate au fost iniţial în proprietatea stat