Spania a trăit joi cu încetinitorul. O grevă generală împotriva reformei pieţei muncii şi a politicii de austeritate impuse de Guvernul conservator a paralizat ţara şi mai ales capitala Madrid. Zeci de mii de iberici au ieşit să manifesteze în stradă. Metroul, trenurile regionale sau naţionale au fost şi ele perturbate, iar autorităţile anunţă chiar o diminuare cu aproape 20% a consumului de electricitate faţă de o zi normală.
În ciuda acestor proteste, acestei presiuni sociale, Spania lui Mariano Rajoy nu mai are cum să dea înapoi, ţara a devenit astăzi principala îngrijorare a zonei euro.
Situaţia Greciei a fost pentru moment stabilizată, Italia a fost calmată de politica lui Mario Monti. A venit acum rândul Spaniei să fie în atenţia observatorilor. Tara este confruntată cu o puternică recesiune, climatul social este-se vede acum-foarte tensionat, pe scurt echipa lui Mariano Rajoy trăieşte zile dificile. Dovada cea mai grăitoare a acestor dificultăţi este însă că spre deosebire de ceea ce se întâmpla acum trei luni, Spania împrumută astăzi bani de pe piaţă cu dobânzi mai mari decât Italia.
La originea acestei situaţii se află divergenţele privind previziunile de deficit pentru anul în curs. De cum a fost încheiat pactul bugetar european, la începutul lunii, şeful conservator al Guvernului central spaniol a anunţat că-şi va construi bugetul pe o previziune de deficit cu aproape un punct şi jumătate mai mare decât cifra iniţială.
Sesizată deîndată, Comisia Europeană i-a impus lui Mariano Rajoy diminuarea cu o treime a acestei cifre. Mai mulţi analişti se întreabă însă unde se vor găsi banii, unde se vor face economiile pentru a respecta noile reguli. Conjunctura economică a ţării ne împiedică să facem previziuni fiabile; o certitudine însă, confirmată şi de banca centrală a Spaniei: ţara este din nou în recesiune, situaţie care se va pre