Ministrul Educaţiei îndeamnă universităţile de prestigiu să organizeze teste serioase pentru admitere. Baba crede că tinerii serioşi sunt pregătiţi de examen. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
După ce a interzis instituţiilor de învăţământ superior să se mai raporteze, în procesul de admitere, la mediile obţinute de candidaţi în timpul şcolii, ministrul Educaţiei îndeamnă rectorii să treacă din nou la examenele de admitere.
Deşi s-ar bucura să aibă în amfiteatre tineri riguros selectaţi, deci pregătiţi şi dornici de studiu, universităţile nu îşi permit acest lux: orice formă de examen alungă viitorii studenţi spre învăţământul privat, unde admiterea se face simplu, "doar cu buletinul".
Bac-ul, la fel de riguros
"Încurajăm reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere în universitate. De asemenea, întrucât a existat un bacalaureat riguros anul trecut, iar în acest an dorim unul la fel, universităţile se pot baza pe notele de la acest examen", a spus ieri ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Deşi precizările ministrului vin destul de târziu, ţinând cont de faptul că până la bacalaureat şi admitere mai sunt doar câteva luni, Baba e de părere că elevii serioşi au suficient timp să se pregătească pentru examen.
Admiterea, după prestigiu
"Absolvenţii de liceu care vor să studieze într-o universitate puternică şi aleg un program de studiu de categoria A ar trebui să fie suficient de bine pregătiţi cât să poată susţine un examen riguros. Ceilalţi, care vor pur şi simplu să facă o facultate, o vor alege pe cea mai apropiată de casă şi fără standarde ridicate de admitere", a mai declarat Baba.
Universitatea din Bucureşti şi "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi au anunţat deja reintroducerea examenelor la unele facultăţi.
"Cine vrea să studieze într-o universitate puternică e suficient de bine pregătit pentru a susţine un examen rigur