Legumele şi fructele care provin din Turcia sunt extrem de toxice pentru organismul uman, avertizează Greenpeace, într-un raport publicat în urmă cu o zi, conform Fruitnet.com. Rezultatele sunt extrem de problematice, în condiţiile în care România importă foarte multe legume şi fructe turceşti.
(Citeşte şi Cum a ajuns Turcia aprozarul României .)
Raportul "Essen ohne Pestizide" ("Mâncare fără pesticide") prezintă concluziile analizelor efectuate de filiala din Germania a organizaţiei, între 2009 şi 2010. Greenpeace a testat 76 de soiuri de legume şi fructe pe care le importă Germania şi a descoperit că 80% din fructe şi 55% dintre legume conţin urme de pesticide.
Printre cele mai periculoase legume se numără cele importate din afara Uniunii Europene, mai ales cele care provin din Turcia, susţine Greenpeace. Strugurii, ardeii, perele, dovleceii şi grapefruitul care provin din Turcia sunt cele mai toxice alimente pe care le importă europenii.
O singură mostră de struguri de masă turceşti conţinea aproximativ 24 tipuri de pesticide, se arată în studiul Greenpeace. Pe locul doi ca nivel de toxicitate se află perele turceşti, cu 10 substanţe chimice.
România importă 80% din roşii, 60% din morcovi, 33% din castraveţi şi 40% din celelalte legume (exceptând ceapa, varza, conopida şi cartofii) din Turcia.
Specialiştii de la Greenpeace spun că pesticidele afectează nivelul de hormoni şi sistemul imunitar şi pot cauza cancer. Grupurile cele mai vulnerabile sunt copiii, femeile însărcinate şi oamenii care suferă deja de boli cronice.
Citiţi aici concluziile studiului efectuat de Greenpeace.
Asociaţia Exportatorilor de Fructe şi Legume Proaspete din Turcia (UYMSIB) a calificat raportul Greenpeace drept "o încercare de a reduce importurile turceşti din statele Uniunii Europene", conform Habermonitor.com. Salih Bush, directorul UY