Un fost UTC-ist (Ungureanu) şi fiul unui general în rezervă (Ministrul Finanțelor Bogdan Drăgoi) sunt activi în ultima perioadă să rezolve doleanțele FMI de privatizare a companiilor de stat în beneficiul acționarilor Fondului Proprietatea: nepoții şi strănepoții capitaliştilor de altădată. Vânzarea pachetelor minoritare de acțiuni nu este în sine un lucru dramatic- facilitează accesul companiilor de stat la capital, poate conduce la creşterea prețului acestor acțiuni, la mai multă transparență, etc. Motivul pentru care Ungureanu şi FMI îşi concentrează energiile pe acest subiect este interesul beneficiarilor Fondului Proprietatea de a îşi vedea acțiunile crescând considerabil. Ungureanu s-a întâlnit de altfel pe 23 Martie cu Mark Mobius, preşedintele companiei care administrează Fondul Proprietatea.
Fondul Proprietatea deținea la 30 martie 2010 (ultima lor actualizare pe site) 20% din Petrom, 13.5% din Transelectrica, 10% din Alro, 15% din Transgaz, 20% din Hidroelectrica, 10% din Nuclearelectrica, 25% din complexul Turceni, citiți aici lista de dețineri la cele mai bune companii de stat, valoarea activului net fiind de aproape 4 miliarde de euro.
“Captura statului nu este un eşec al pieţei. Dimpotrivă, e o formă de imaturitate, de lipsă de dezvoltare a capitalismului.” scria Alina Mungiu Pippidi săptămânile trecute.
Georgia Palade van Dusen (foto aici) este moştenitoarea industriaşului Malaxa si unul dintre cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea, cerand impreuna cu alte rude despagubiri de 310 milioane de dolari de la statul roman pentru companiile nationalizate de comunisti. Adrian Vasilescu (consilierul lui Isarescu) îl laudă pe Malaxa ca pe un capitalist adevărat care a adus tehnologie în România în vreme ce alți mari bogătaşi ai vremii nu faceau decât speculă cu pământ, intermediere şi buticăreală (Vasilescu semneaza seria de edit