Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis joi să reducă cu 0,25 puncte procentuale dobânda de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric.
Astfel, dobânda-cheie a BNR a scăzut cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an. Totodată, banca centrală a decis să menţină şi acelaşi nivel pentru rezervele minime obligatorii ale băncilor.
Criza euro a afectat băncile din România
Într-o premieră absolută pentru instituţia pe care o conduce, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a susţinut o conferinţă de presă după încheierea şedinţei de politică monetară. Acesta a amintit de presiunile externe cu care se confruntă economia românească, precum accentuarea incertitudinilor privind creşterea economică la nivel european, explicând că decizia se datorează parţial climatului internaţional încă nefavorabil.
„Tensiunile şi incertitudinile generate de criza datoriilor suverane din Europa s-au resimţit şi pe piaţa bancară românească, prin limitarea expunerii reciproce intre instituţiile de credit", a spus Isărescu. Un efect al problemelor cu care se confruntă economia europeană este astfel şi ritmul mai lent al procesului de redresare a creditării în sectorul privat.
Decizia de a coborî dobânda de politică monetară este favorizată şi de indicatorii interni. Potrivit lui Isărescu, rata inflaţiei va scădea în perioada următoare, facilitând o astfel de mişcare. În februarie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,59%, un nou minim istoric.
Profit mai mic pentru BNR în 2011
Tot ieri, BNR şi-a prezentat şi bilanţul pe 2011. Instituţia a obţinut anul trecut un profit brut de aproape cinci ori mai mic în 2010. Profitul a fost de 301,4 milioane de lei (70 de milioane de euro). Banca centrală a virat la bugetul de stat 241,1 milioane de lei (56 de milioane de euro), reprez