Municipiul Moreni s-a întors pentru o zi la folclor si tradiţii populare autentice. Toate acestea în cadrul unui festival intitulat ,,Cântecele Cricovului”, ajuns la cea de-a X-a ediţie, care se desfăşoară în această săptămână la Moreni.
De altfel, organizatorii, încântaţi de simpatia de care se bucură competiţia în rândurile elevilor şi cadrelor didactice, intenţionează ca de la anul să coopteze participanţi de la toate şcolile din municipiul Moreni, dar şi din localităţile învecinate, pentru ca festivalul să capete o mai mare importanţă.
Istoria organizării acestui concurs începe în urmă cu zece ani, în localitatea Valea Lungă, după care festivalul a fost preluat la Moreni, după cum ne-a declarat coordonatorul actual al concursului ,,Cântecele Cricovului”, profesor de muzică la Şcoala Generală Nr.1, Dica Ţuţea.
Provenind dintr-o familie de muzicieni renumiţi din judeţul Dâmboviţa, tatăl său fiind renumitul rapsod din Pucioasa, Victor Udrea, profesoara Dica Ţuţea s-a ataşat de festivalul de folclor şi îşi doreşte să ducă mai departe această tradiţie. Dăruirea şi talentul său pentru muzica populară au reuşit să fie insuflate copiilor, care au învăţat nu doar să cânte, dar şi să preţuiască datinile strămoşeşti.
Participanţii au păstrat portul autentic românesc
Elevii înscrişi la festival nu au impresionat numai prin cântul lor, dar şi prin port, aceştia fiind îmbrăcaţi în costume populare autentice, iar în picioare au purtat opinci, precum ţăranii de odinioară.
Festivalul s-a bucurat şi de participarea unor elevi de la Clasa de Canto, coordonată de profesor Maria Tufeanu, de la Şcoala Populară de Artă ,,Octav Enigărescu” din Târgovişte, care au susţinut un recital de muzică populară.
Gianina Petraşcu a câştigat marele trofeu
Marele trofeu ,,Cântecele Cricovului” a fost câştigat de Gianina Petraşcu, ele