Pensiile private obligatorii, sistem la care 5,5 milioane de români contribuie lunar cu 200 milioane de lei, vor fi supravegheate de Marian Sârbu, numit recent de Parlament în funcţia de preşedinte al CSSPP. Fost ministru al muncii, el s-a remarcat ca un susţinător activ al sistemului public de pensii.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), autoritatea de reglementare şi supraveghere a fondurilor de pensii private, va fi condusă de Marian Sârbu începând din luna iunie, când expiră mandatul actualului preşedinte Mircea Oancea, care supraveghează pensiile private din 2006, înainte de lansarea prensiilor private obligatorii (pilon II).
Preşedintele CSSPP va fi responsabil de supravegherea celor nouă fonduri de pensii private obligatorii (pilon II) cu active de 7 mld. lei (1,6 mld. euro) de la peste 5,5 milioane de persoane, precum şi de activele pensiilor facultative de 500 mil. lei (115 mil. euro) de la 270.000 de persoane. În conturile fondurilor de pensii obligatorii intră lunar 200 mil. lei (45 mil. euro) din contribuţiile de asigurări sociale plătite de fiecare angajat la bugetul de stat.
Marian Sârbu este preşedintele partidului UNPR , funcţie la care va renunţa după ce va prelua cârma CSSPP. El a fost susţinut de UNPR pentru această funcţie, fiind validat marţi 27 martie de Parlament. Conducerea CSSPP este numită în baza algoritmului politic. Sârbu nu a putut fi contactat de ZF pentru comentarii.
Înainte de trecerea sa la UNPR în martie 2010, Marian Sârbu a fost una dintre cele mai vizibile şi longevive personalităţi politice ale PSD, partid sub sigla căruia a avut două mandate de ministru al muncii: din decembrie 2000 până în iunie 2003 în guvernul Năstase şi din decembrie 2008 până în octombrie 2009 în guvernul Boc.
De primul său mandat de ministru al muncii este legat eşecul primei reforme a p