- în filme -
La Festivalul One World de anul acesta (13-18 martie 2012), am reuşit să văd puţine filme. Şi aşa a fost, însă, o experienţă inedită: ca şi anul trecut, documentarele m-au făcut să descopăr locuri şi oameni din lumea largă despre care nici cu gîndul nu gîndeam… Şi să ies, încă o dată, din confortabilele, dar şi sufocantele clişee hollywoodiene. Mă voi referi la două dintre ele, din registre diferite.
Nemaipomenita călătorie a dlui Trˇíska în Rusia, în regia lui Filip Remunda (Cehia, 2011), este unul dintre ele. O posibilă variantă de documentar observaţional, dar implicat – dacă ne putem permite alăturarea celor doi termeni –, care urmăreşte o călătorie în „Rusia profundă“, de la Moscova pînă în Cita, Siberia. Totul prin ochii lui Jaroslav Trˇíska, un profesor din Cehia. Acesta, cel puţin aparent, porneşte pe urmele bunicului său, care a petrecut anii Primului Război Mondial şi cei ai Războiului Civil în Rusia.
DE ACELASI AUTOR Listă de cadouri Mica doză de transcendent (Alte) filme de Crăciun Decembrie timpuriuSpun aparent, pentru că, de fapt, filmul e interesat de ce s-a schimbat/ce s-a păstrat din mentalităţile sovietice în Rusia de azi. Dl Trˇíska, în vîrstă de 70 şi de ani, cu aparenţa lui comic-naivă (îmbrăcat în trening şi purtînd pe cap o caraghioasă cască dotată cu o cameră, ceea ce face din el un soi de soldat-extraterestru), şi înarmat cu bagajul patriotic şi nostalgic al regăsirii bunicului, e un bun interogator. E un fel de lup în blană de oaie, care are look-ul necesar pentru a pune întrebări dificile într-o lume complicată, înfricoşată şi înfricoşătoare.
Întrebări de genul „De ce sînt împuşcaţi jurnalişti în Rusia?“, întrebări despre Putin şi felul în care e perceput de oameni, despre democraţie şi despre cît de mulţumiţi sînt cei întîlniţi în oraşele din itinerar. Răspunsurile acestora, de la stripteuze şi gospod