Comisia pentru Control şi Buget din Parlamentul European a votat marţi descărcarea de gestiune pentru 28 de agenţii descentralizate ale UE, dar şi amânarea descărcării pentru trei dintre ele, după ce raportorul PE, Monica Macovei, a solicitat expres acest lucru invocând o serie de nereguli privind conflictul de interese, cheltuielile şi gestionarea resurselor umane. Într-un interviu acordat României libere, Monica Macovei explică totodată în ce fel este ameninţată transparenţa la nivelul instituţiilor europene, în ansamblu, dar şi cât de puţin a fost sprijinită în demersurile sale de către eurodeputaţii români din grupurile liberal şi socialist de la Parlamentul European.
România liberă:De ce trebuia amânată descărcarea de gestiune în cazul celor trei agenţii europene? Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, v-a acuzat joi că faceţi rău inclusiv României lansând acuzaţii fără temei.
Monica Macovei: Există conflicte de interese în cele trei agenţii (de mediu, siguranţă alimentară, a medicamentului -n.r.), deci este o chestiune foarte serioasă şi care trebuie tratată cu prioritate. Încă nu am senzaţia că este tratată astfel la nivelul instituţiilor europene. Vreau să impun aceste reguli. Sunt suficiente situaţii de conflict de interese, cum este la Agenţia pentru Siguranţa Alimentară, unde anul trecut însăşi Comisia (Europeană) a numit în conducere câteva persoane care veneau din industrie, din industria alimentară. Domnul Cătălin Ivan a votat pentru menţinerea conflictelor de interese în agenţiile europene şi, prin urmare, împotriva intereselor cetăţenilor europeni, inclusiv ale cetăţenilor români. Cei care l-au ales pe domnul Ivan în Parlamentul European ar trebui să-l întrebe de ce susţine conflictele de interese.
Dar va conduce această amânare a descărcării de gestiune la o schimbare şi de paradigmă?
Sigur, asta încerc. Nu am propus amânarea d