Ceea ce ieri era extrem de suspect, azi incepe sa se transforme intr-o mega-escrocherie. Un procent de 60 la suta din rezervele de cupru ale Romaniei a fost dat pe mana unei firme-bidon. 3,6 milioane tone, valoare 20 miliarde USD. Plus un gram de aur la tona. Adica 3,6 tone aur. Iar pretul vanzarii e doar de 200 milioane euro. Bani neincasati. Era imposibil ca Guvernul sa nu fi stiut ca “lucreaza” cu un intermediar. Este cu neputinta ca Presedintele Traian Basescu sa nu aiba pe masa diagrama “operatiunii cupru”. Intrebarea e: cine e capul relelor? Inclin sa cred ca pemierul Mihai Razvan Ungureanu a fost pe post de telecomanda.
Guvernul Romaniei are tupeul sa se laude ca a vandut, de patru ori mai scump decat intentionase, o societate falimentara. Dar cine a falimentat-o? Si de unde pana unde acest pret? Statele care au un minim instinct de conservare isi pastreaza proprietatea asupra materialelor strategice. Cuprul este printre primele pe lista. Zacamantul de la Roman este al doilea ca marime din Europa. Cum aratam, valoarea lui estimata este de 20 miliarde USD. Tot Guvernul spune ca, pentru a exploata cele 3,6 milioane tone care mai contin si aur, pe langa cupru, este nevoie de o investitie de sub 100 milioane euro. De ce nu investim noi 100 de milioane pentru a castiga 20 de miliarde? De ce punem in bratele altora o asemenea avere?
Pentru a oferi un raspuns corect, sa vedem cine sunt acesti canadieni. Firma care a cumparat se numeste Roman Copper. A fost infiintata la sfarsitul anului trecut, cam pe vremea cand Presedintele Traian Basescu vorbea insistent despre necesitatea “valorificarii”, cu parteneri straini, a zacamintelor de aur si de alte minerale. Dupa ce, in prealabil, pledase infocat in favoarea afacerii Rosia Montana. Operata de Gold Corporation, tot din Toronto. Sa existe, oare, vreo legatura?
Ei bine, raspunsul este “da”. Cine este p