Conflictul transnistrean poate fi un obstacol in vederea aproprierii Moldovei de UE, insa autoritatile de la Chisnau trebuie sa evite interconectarea celor doua problematici: europeana si cea de securitate, crede Titus Corlatean. Expertul de politica externa Nicu Popescu spune, la randul sau, ca aceasta tema va deveni centrala in negocierile cu UE peste 10-15 ani, dupa ce toate reformele de europenizare a Moldovei se vor fi incheiat si nu exclude o decizie a elitelor de la Chisinau de a alege integrarea in Uniune renuntand la teritoriul de peste Nistru pe care nu-l controleaza.
Iata principalele declaratii din inerviul acordat de presedintele Comisiei de politica externa din Senatul Romaniei, Titus Corlatean, si de Nicu Popescu, expert European Council on Foreign Relations de la Londra.
Referitor la conflictul Transnistrean si parcursul european al Moldovei
Despre numirea lui Dimitri Rogozin drept reprezentant al Rusiei pe problema transnistreana
Titus Corlatean: As spune sa nu ne pripim in concluzii si in predictii. Este adevarat, sunt cunoscute declaratiile sale ca ambasador al Federatiei Ruse pe langa NATO, unele colorate, acide, care au starnit nu o data disconfort si surprindere. Mandatele politice care pot fi primite de la Moscova pot fi de diverse naturi.
In al doilea rand, odata cu incetarea campaniei electorale prezidentiale la Moscova, lucrurile incep sa se normalizeze in raport cu relatia cu marile puteri. Acum s-au relansat canalele de dialog si punerea de acord pe diferite teme.Pe de alta parte, un eventual progres in dialogul legat de modalitatea de cooperare NATO/SUA cu Federatia Rusa pe problematica de securitate, pe tema scutului antiracheta ca proiect al Aliantei ar putea sa ajute inclusiv la modalitatea de abordare dinspre Federatia Rusa a dialogului legat de aspectele de securitate din regiune, din Tr