Chiar merita sa renunti, in aceasta perioada de inceput de primavara, la a mai plimba carutul printre rafturile imense ale supermarket-ului si sa faci macar o plimbare prin piata.
Vei vedea pe tarabe gramezi imense de salata, ceapa verde, spanac, urzici, leurda, stevie, usturoi, frunze de papadie, marar si patrunjel, toate raspandind in jur o aroma deosebit de placuta de verde crud si pamant reavan. E pacat sa nu profiti de atata verde crud si sa nu faci o cura de detoxifiere naturala.
Urzicile, bogate in vitamine - A, C, B2 si K si saruri, precum calciul, magneziul si fierul, regleaza fluiditatea sangelui, usureaza procesul de urinare la barbati, calmeaza durerile provocate de reumatism, combat alergiile, vindeca anemia. Urzicile se pot folosi sub forma de ceai, tinctura, suc, sau in mancaruri. Zeama in care se fierb, inainte de a fi gatite, se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.
Salata verde are in compozitia sa aminoacizi si mucilagii care au un rol deosebit de important in normalizarea digestiei si a tranzitului intestinal, de aceea se si recomanda persoanelor care sufera de constipatie. Consumata seara, salata verde ajuta la destresarea organismului si imbunatateste somnul. Specialistii spun ca e mai sanatos ca salata sa fie rupta cu mana si nu taiata cu cutitul deoarece asa isi pastreaza mai bine calitatile.
Papadia stimuleaza detoxifierea ficatului. Contine substante care ii dau un gust usor amarui si este foarte bogata in fibre vegetale. Poate fi consumata in salate, alaturi de salata verde, leurda, urzici, ceapa verde, ridichi. Sub forma de macerat, previne anorexia si constipatia, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea cataractei.
Spanacul, renumit pentru fierul din compozitia sa, mai contine potasiu, acid folic, calciu, vitaminele C, E si K si fibre alimentare. Span