MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Intr-adevar, asa cum bine intuiti, unele persoane au o predispozitie genetica pentru un nivel ridicat al colesterolului sau al trigliceridelor. Totusi, desi colesterolul este o parte importanta a sanatatii organismului (este folosit la formarea membranelor celulare, a unor hormoni si a altor tesuturi importante), un nivel crescut al acestuia reprezinta un factor de risc notabil pentru aparitia unor maladii precum insuficienta coronariana, ateroscleroza si chiar a infarctului de miocard sau al accidentului vascular cerebral. La fel de adevarat este si faptul ca boli precum hipotiroidismul, diabetul si insuficienta renala pot influenta nivelul lipidelor sanguine. De asemenea, unele medicamente pot avea efecte adverse, ceea ce conduce la cresterea nivelului de lipide sanguine, chiar daca dvs. aveti un regim de viata sanatos si practicati regulat exercitiile fizice.
In alta ordine de idei, este un pic fortat sa credeti ca sanatatea va este pusa serios in pericol, chiar daca hipercolesterolemia dvs. are la baza o predispozitie genetica de tip familial. Desi ereditatea nu poate fi schimbata, combaterea hipercolesterolemiei se poate realiza constant, prin adoptarea unei diete sanatoase, controlul greutatii, evitarea fumatului si, de ce nu, prin medicatie antihipercolesterolemianta sau naturista.
In privinta alimentatiei, cunoasterea alimentelor care contin diferite tipuri de grasimi (daunatoare sau benefice) este esentiala. Astfel, trebuie stiut ca majoritatea grasimilor saturate provin din alimente de origine animala - carne, lapte si produse din lapte. Sursele vegetale de grasimi saturate, care contribuie la formarea LDL-colesterolului, includ uleiul de nuca de cocos, uleiul de palmier si untul de cacao. Aceste ingrediente sunt frecvent ut