O expozitie care arata influentele pe care muzica populara poloneza in special (indeosebi din regiunea Mazovia), si din lume, in general, a avut-o asupra muzicii lui Fryderyk Chopin. Sursa imagine: modernism.ro
Expozitia este prezentata la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti pana la 1 aprilie 2012.
Expozitia „Chopin indragostit", realizata de Muzeul National de Etnografie din Varsovia, a fost deschisa publicului din Romania la data de 1 martie, la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti.
Un artist de exceptie si, in mod frecvent, un invitat de onoare in marile saloane europene, Fryderyk Chopin, ca mai toti artistii importanti din secolul al XIX-lea, s-a inspirat din ilustrii predecesori precum Bach, Mozart, Händel sau Beethoven.
Dar ceea ce l-a diferentiat de ceilalti mari compozitori contemporani a fost acea sensibilitate uluitoare fata de elementele vietii de zi cu zi, asa cum erau ele in manifestarile lor cele mai simple.
Chopin acorda atentie acelor lucruri care, prin natura lor erau banale si primordiale.
Multi dintre contemporanii sai considerau ca atare muzica populara care era interpretata in timpul nuntilor rurale sau in zilele de dans. Pentru Chopin, melodiile pe care a avut sansa sa le asculte, precum cele din timpul vacantei de la Szafarnia, un sat localizat in voievodatul Cuiavia si Pomerania, au insemnat ceva proaspat, minunat si aproape ireal.
A ascultat cu atentie cantecele si muzica interpretata de orchestrele populare.
Aceasta fascinatie s-a reflectat in multe dintre compozitiile sale, multumita carora, stilul si tonul compozitiilor lui Chopin au devenit recunoscute in intreaga lume.
Expozitia prezinta legaturile dintre muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin si prezinta lucrari ale artistilor din diferite parti ale lumii - traditii care par sa-l fi inspirat pe compoz