Regulile BNR au dus aproape la dispariţia anumitor împrumuturi de consum în euro. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ce variante avem acum dacă ne dorim să luăm banalul credit de consum, pentru care altădată eram fugăriţi de bănci cu oferte una mai atrăgătoare ca alta? Doar şapte bănci creditează deja după noile norme: BCR, ING, CEC Bank, RBS, Alpha Bank, Garanti Bank şi Emporiki.
Marea majoritate a celorlalte aşteaptă încă avizul BNR. Din cele şapte, doar trei mai dau credite în euro, iar una şi în dolari. Ofertele în valută sunt însă net dezavantajoase. Au dobânzi mai mari, pot necesita girant, iar gradul de îndatorare maxim acceptat este mult mai mic decât în lei.
Cum judeci ofertele
La cele în lei, diferenţa principală este dată de dobânzi şi comisioane. DAE urcă de la circa 13% la peste 20%, în funcţie de bancă şi de istoricul împrumutatului. BCR este singura care are dobândă fixă, destul de mare totuşi, restul calculând-o în funcţie de ROBOR.
Amănuntele fac diferenţa
În condiţiile unor costuri apropiate, la ING, CEC, RBS şi Alpha Bank, diferenţa o pot face amănuntele. Asigurarea de 5,9% din valoarea creditului sau limita minimă de venit de 2.000 de lei fac din oferta RBS una pentru buzunare mai pline. Totodată, asigurarea gratuită sau perioada de graţie fac oferta CEC mai potrivită pentru cei cu venituri mai mici.
CITIŢI ŞI: Cu efect şi în România: s-a anulat primul credit din Europa! Cele trei metode prin care băncile înşelau clienţiiCum "fentezi" regulile BNR ca să mai poți lua creditBOMBA creditelor restante explodează