Ziarele nu se mai vând. Toată lumea citeşte ştirile şi comentariile pe Net. Nici apartamentele nu se mai vând prea bine (toată lumea vrea casă pe pământ sau apartament rezidenţial). Despre cărţi, ce să mai vorbim …
În schimb, se vând excelent - cel puţin în Bucureşti - pansamente de degeţel, batistuţe de hârtie, şerveţele umede, brichete, toate câte două-trei la leu. Mai rar, şosete, pile şi forfecuţe de unghii. Toate acestea ţi se oferă îmbietor, fie în timp ce eşti cu gândurile tale în "metroul aerian" 41, fie atunci când îţi revizuieşti mental lista de cumpărături, pe o măsuţă într-un colţ de piaţă de cartier. Pe linia lui 41 sunt doar câţiva bărbaţi, mai tuciurii, acreditaţi pentru acest tip de vânzări direct din sacoşă, eventual folosind un soi de présentoir improvizat dintr-o cutie de carton. În pieţe, mătuşile voluminoase pe scăunel sunt cele care fac un astfel de negoţ. Oare cât or câştiga la bucată? Zece bani? Douăzeci? Cincizeci cred că înseamnă deja prea mult la un fleac de "două la leu".
Nu ştiu nici despre vânzătorii de bilete de Bingo cât câştigă, deşi în acest caz este vorba despre o altă "afacere", cu contract, cu un centru coordonator, cu uniformă şi tejghea. Dar tot aducătoare de doar câţiva lei, şi aceştia smulşi din nevoia altora. La fel de centralizat pare a fi şi negoţul cu bijuterii de argint, meserie tradiţional ţigănească ce a cunoscut un adevărat boom. S-ar zice că visul tuturor bucureştencelor ce-şi fac singure piaţa sau circulă cu metroul - adică nu se duc cu jeep-ul la hypermarket sau la mall după cumpărături - este să-şi cumpere lunar măcar "o litră" de argint sub formă de "ineluşe", "cerceluşi", "lănţişoare", "brăţărele" provenind din leii monarhiei de Hohenzollern.
Pe vremuri, pe stradă se vindea "Loz în plic" şi-atât. Restul - la magazine, fie acestea cu rafturile aproape goale sau complet neatractive. Pentru