Modificarea Legii taximetriei prin stabilirea unor tarife unice pentru operatori ar incalca principiile liberei concurente, afirma Consiliul Concurentei. Interesant este ca si in prezent, taximetristii au cam aceleasi tarife.
"Consiliul Concurentei considera ca existenta unor tarife unice ar fi in mod evident contrara intereselor utilizatorilor de astfel de servicii, atat in ceea ce priveste existenta unor preturi corecte cat si a asigurarii unor servicii de calitate", se arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare in domeniul concurentei.
"Este, practic, imposibil de stabilit un tarif unic corect, in conditiile in care costurile fiecarui operator privat sunt diferite, astfel ca orice tarif ar fi calculat acesta ar fi arbitrar", mentioneaza comunicatul.
Saptamana trecuta, Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a aprobat o serie de amendamente la Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.
Printre modificarile aduse se numara introducerea tarifului unic stabilit de catre Consiliile Locale, obligativitatea ca toti taximetristii sa opereze numai pe raza autoritatii de autorizare, inlocuirea cazierului de conduita profesionala cu cazierul eliberat de Politia Rutiera si sanctionarea activitatii neautorizate cu ridicarea placutelor si a talonului.
Consiliul Concurentei considera ca in prezent concesionarea serviciilor de transport in regim de taxi prin contracte de gestiune delegata s-a creat cadrul propice pentru o concurenta loiala prin pret pe acesta piata, fara a depasi limita maxima stabilita de autoritatea locala.
In prezent, Legea taximetriei, in forma actuala, nu ii impiedica pe operatori sa modifice individual tarifele fara a depasi o limita maxima stabilita de primarie. Sub aceasta limita, operatorii pot practica orice tarif, in