BNR va reduce în luna mai pentru cea de-a cincea şedinţă consecutiv dobânda cheie, cu încă 0,25 puncte procentuale, la 5%, însă este puţin probabil să continue relaxarea condiţiilor de politică monetară dincolo de acest nivel, potrivit estimărilor analiştilor.
"O nouă tăiere de 25 puncte de bază (0,25 puncte procentuale - n.r.) pare acum probabilă (...) Principala temă a comunicatului de presă (în care BNR anunţă decizia de joi - n.r.) o reprezintă tensiunile de pe pieţele locale ale băncilor mamă care operează prin subsidiare în România, sugerând că banca centrală ar putea lua măsuri pentru stimularea creditării, compensând pentru mediul extern dificil", se spune într-o analiză a ING.
ING consideră că efectuarea de noi reduceri ale dobânzii cheie dincolo de 5% par puţin probabile, însă nu pot fi excluse.
Experţii băncii britanice Barclays se aşteaptă de asemenea ca BNR să reducă încă odată dobânda de politică monetară, la şedinţa de la începutul lunii mai, pentru ultima dată în acest ciclu de ajustare.
Scăderea dobânzii cheie cu încă 0,25 puncte în mai este aşteptată şi de analiştii Raiffeisen într-o notă recentă, cu condiţia ca situaţia de pe pieţele externe să nu se deterioreze semnificativ.
De asemenea, estimarea membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) indică un nivel de 5% al dobânzii pentru finele acestui an.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să reducă cu 0,25 puncte procentuală nivelul ratei dobânzii de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric, în linie cu aşteptările analiştilor, şi să menţină cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci.
Banca centrală a redus dobânda cheie cu un punct procentual la cele patru şedinţe CA care au avut loc în perioada noiembrie 2011 - martie 2012, iar rata este acum la un minim istoric.
Rat