Economiile Europei și Statelor Unite vor avea evoluții divergente în prima jumătate a acestui an, reducerile de deficit bugetar în Europa afectând negativ cererea pe piață în timp ce redresarea economică a Statelor Unite se va accelera, se arată în cadrul unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) publicat joi.
În cadrul ultimei evaluări a prognozei economice globale, OECD a crescut estimările pentru economia Statelor Unite, care este așteptată să crească cu 2,9% în acest trimestru și cu 2,8% în următorul trimestru. La rândul ei și economia Japoniei este prevăzută să crească peste așteptările din noiembrie, cu 3,4% în primele trei luni ale anului și cu 1,4% în intervalul aprilie-iunie se arată în raportul OECD citat de publicația financiară „Wall Street Journal”.
„Marginea prăpastiei”
OECD nu a oferit o prognoză pentru întreaga zonă euro, formată din cele 17 țări care utilizează moneda euro. Însă raportul estimează că principalele trei economii ale uniunii monetare, Germania, Franța și Italia, se vor contracta cu 0,4% în primul trimestru, urmând să crească cu 0,9% în al doilea trimestru.
„Vântul este favorabil pentru Statele Unite și mai deloc pentru zona euro”, a declarat Pier Carlo Pardoan, economistul-șef al OECD, în cadrul unui interviu acordat „Wall Street Journal”. Uniunea monetară „a reușit doar să se îndepărteze puțin de marginea prăpastiei”.
Ritmul de creștere economică al piețelor emergente va scade la rândul său, fapt care ar putea să fie agravat și de puternica creștere a prețului țițeiului. „Există semne de scădere a activității economice în cadrul unor economii emergente, mai ales în China”, se arată în raportul OECD.