Liderii celor mai puternice economii emergente au amenințat cu suspendarea oricăror finanțări adiționale cerute de Fondul Monetar Internațional pentru a combate criza datoriilor suverane în cazul în care puterea votului lor în cadrul FMI nu va fi sporită.
În urma întâlnirii de la New Delhi de joi, șefii de stat din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud și-au exprimat frustrarea față de ritmul prea lent de reformă a instituției financiare internaționale, dominată de-a lungul timpului de Europa și Statele Unite anunță publicația financiară „Financial Times”.
Reforma FMI și criza globală
În cadrul unei declarații comune, așa-zisele țări BRICS au declarat că este o nevoie urgentă pentru „a reflecta mai bine greutatea economică” și „a spori puterea vocii și nivelul de reprezentare ale țărilor emergente și în curs de dezvoltare” în cadrul FMI.
Totodată, liderii BRICS au criticat țările occidentale pentru incompetența arătată în gestionarea economiei globale în urma crizei financiare.
Dilma Rousseff, președintele Braziliei, a acuzat țările occidentale de provocarea unui „tsunami monetar” prin adoptarea unor politici monetare expansioniste agresive precum reducerea dobânzii cheie, politici care au afectat negativ nivelul de competitivitate globală al economiilor emergente.
Președenția Băncii Mondiale
Cu toate că liderii BRICS au căzut de acord asupra nevoii de reformare a FMI, ei nu au reușit să-și unească puterile pentru a susține unul dintre cei doi candidați din afara Statelor Unite la președenția Băncii Mondiale. Ngozi Okonjo-Iweala, ministrul nigerian al Finanțelor, și José Antonio Ocampo, fostul ministru columbian al Finanțelor, sunt candidații care încearcă să spargă monopolul american asupra șefiei Băncii Mondiale.
Barak Obama, președintele Statelor Unite, l-a nominalizat pe Jim Yong Kim, pre