Gazprom e până acum singura companie interesată să cumpere şi Oltchim, şi Arpechim, pe care proprietarii negociază să le vândă aproape simultan.
Cumpărătorul combinatului chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea va avea acces şi la camera de date a rafinăriei Arpechim din Piteşti, în caz că vrea să cumpere ambii procesatori, spun surse apropiate negocierilor.
Oltchim va fi privatizat până la sfârşitul lui mai în timp ce Arpechim aparţine Petrom şi a fost închisă în urmă cu un an, însă cele două fabrici nu valorează aproape nimic una fără cealaltă.
Arpechim Piteşti este una dintre cele cinci mari rafinării de petrol din România, cu o capacitate de procesare comparabilă cu a Petromidia, Rafo sau Petrotel Lukoil, ceilalţi competitori de pe piaţa de rafinare. Rafinăria deţine şi o instalaţie de petrochimie care furnizează materia primă necesară combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Încercări de consolidare a celor două operaţiuni în aceeaşi companie au mai fost, dar FMI a cerut ca Arpechim să NU fie răscumpărată de la Petrom înainte de privatizarea Oltchim.
Dacă Arpechim şi Oltchim vor fi cumpărate de aceeaşi companie, noul proprietar ar intra pe piaţa carburanţilor şi petrochimiei direct pe locul doi, după Petrom.
Chiar şi aşa, reprezentanţii Petrom au confirmat disponibilitatea de-a vinde Arpechim. Potrivit surselor EvZ, Petrom încearcă să negocieze sincronizarea cât mai bună a procesului de vânzare pentru a obţine concesii în alte discuţii cu statul, cum ar fi condiţiile de mediu, însă “nu înseamnă că le va şi obţine", pentru că “este şi în interesul lor să vândă Arpechim".
Oltchim valorează acum pe bursă 80 de milioane de euro, iar statul vinde un pachet de 55%, care ar putea creşte la peste 95% după conversia datoriilor în acţiuni. Cu tot cu Arpechim, preţul poate ajunge la 300 mil. euro.
Până acum, şi-au anunţat intenţia de-a parti