Dacia a ajuns precum inotatorul care a condus toata cursa, iar aproape de finis mai are putin si se ineaca. Dupa ce a devenit subiect in manualele de economie la capitolul "cum faci performanta in vreme de criza", producatorul auto "a apasat pedala de frana".
Automobile Dacia a oprit productia de masini in acest weekend din cauza cererii scazute, a anuntat, vineri, constructorul auto. "Comenzile pentru Dacia au scazut in ultimele luni din 2011 si in primele luni din 2012. In acest context, este necesar ca Uzinele Dacia sa isi adapteze programul de productie la nivelul comenzilor", precizeaza directia de comunicare a companiei. Salariatii vor fi platiti cu 85% din salariu.
Cum a ajuns Dacia, altadata motorul exporturilor romanesti, in aceasta situatie? Raspunsul e simplu. Marca de la Mioveni a fost, in ultimii ani, printre principalii beneficiari ai programelor Rabla din Europa. Cum acestea s-au oprit, cu exceptia Romaniei, ofertele companiei nu mai sunt asa avantajoase. Asta mai cu seama ca marii sai concurenti au inteles "lectia Logan" si si-au facut bine temele, lansand modele ieftine, pe banda rulanta.
Ce-a facut Dacia ? A lansat Duster-ul, cu un real succes de piata, insa, in rest, a preferat sa mai schimbe un stop, o sigla, sa mai modifice cate ceva pe ici pe colo la modelele Logan si Sandero, iar acest lucru a inceput sa o coste.
"E ca blestemata de Dacie ceausista. S-au multumit sa se joace cu ea, sa mai umble pe ici pe colo, insa nu in punctele esentiale. Si de aceea toata lumea a alergat, cum a venit Revolutia, dupa rablele din Occident. Acum e la fel, lumea s-a saturat de Logan. S-a cam intors impotriva lor", a declarat, recent, pentru DailyBusiness.ro expertul auto Mihai Roman.
Dacia a vandut anul trecut 343.000 de masini, cu 5.490 de unitati mai putin decat in 2010. Poate cele mai mari probleme,