Ministrii de Finante au fost de acord, vineri, sa majoreze, temporar, fondurile de salvare din zona euro, pentru a evita o renastere a crizei datoriilor, insa pietele ar putea considera suma agreata mult prea mica pentru a fi convingatoare.
Timp de un an, cele doua fonduri de salvare din zona euro, anume fondul de stabilitate si Mecanismul European pentru Stabilitate (MES) se vor unifica, astfel incat sa fie mai multi bani disponibili in cazul unor urgente.
Suma totala, anuntata de ministrul austriac de Finante, Maria Fekter (foto), este de 800 de miliarde de euro, insa pare sa includa si banii deja cheltuiti pentru a tine in frau criza datoriilor si a calma investitorii.
"Bineinteles, pietele vor avea incredere in noi doar daca suntem de acord cu un fond mai puternic. Nu putem considera criza terminata. Trebuie sa gasim o cale de mijloc, intre cei care isi doresc o protectie maxima si cei care vor una minima", a declarat ministrul belgian de Finante, Steve Vanackere, citat de Reuters.
Potrivit unui draft al declaratiei ministrilor de finante, care se intalnesc vineri si sambata in Copenhaga, in caz de nevoie inainte de iulie 2013, zona euro va combina "puterea" celor doua fonduri pentru a furniza 940 de miliarde de euro, nu 500, asa cum era planificat anterior.
Ministrii vor permite functionarea Fondului European de Stabilitate Financiara, de 440 de miliarde de euro, sa mai functioneze inca un an, in paralel cu MES, in valoare de 500 de miliarde de euro, acesta urmand a-si intra in rol in luna iulie.
Totusi, tara cu banii, adica Germania, isi doreste o crestere mai redusa a capacitatii de finantare in caz de urgenta, iar acele cifre includ si cele 192 de miliarde de euro deja promise Greciei, Irlandei si Portugaliei, plus sumele care ar putea fi adunate doar daca statele din zona euro ar aloca b