Serviciile medicale de urgenţă rămân gratuite, dar pentru unele intervenţii vor apărea listele de aşteptare Noua lege a sănătăţii păstrează gratuit accesul la serviciile de urgenţă, chiar dacă pacienţii sunt sau nu asiguraţi, dar pentru unele intervenţii sau analize vor exista liste de aşteptare, peste care se va putea trece dacă există asigurări private.
Reformarea sistemului de sănătate va începe în acest an cu un proiect pilot de spitale nebugetare, din care vor face parte mai multe unităţi din toate categoriile, de la spitale universitare la spitale orăşeneşti, şi din toate regiunile ţării.
"Pilotul va cuprinde un număr mai mare de spitale astfel încât datele colectate să fie reprezentative", a spus Vasile Cepoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, prezent la evenimentul Mediafax Talks About Health Reform.
El a explicat necesitatea spitalelor nebugetare prin faptul că în prezent unităţile sanitare suportă "rigorile bugetare", respectiv angajările sunt plafonate ca şi salariile care se calculează după o anumită grilă. Dacă ar ieşi din sfera bugetară, atunci spitalele vor avea libertatea de a angaja personal, de a remunera specialiştii în funcţie de performanţă şi de a putea oferi consultaţii private în spaţiul public.
Cepoi a spus că din discuţiile cu jucătorii din sistemul sanitar de până acum reiese faptul că preferinţa opiniei publice este ca spitalele să fie transformate în fundaţii, iar în acest caz membrul fondator ar urma să fie Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean sau Consiliul Local. El a mai spus că spitalele vor trece din proprietatea publică a statului în proprietatea privată tot a statului.
O nouă încercare de introducere a legii sănătăţii
Un nou proiect al legii sănătăţii va fi gata în iunie, iar în prezent autorităţile lucrează la forma acestuia, a mai precizat Cepoi. FMI a cerut acest luc