China și India ocolesc sancțiunile impuse Iranului de către SUA și UE plătind ţiţeiul iraniant cu valutele proprii, grâu, soia sau alte bunuri. Mai important decât încălcarea embargoului, este însă faptul că plata ţiţeiului iranian în alte monede decât dolarul poate fi considerată un pas înainte în demersurile economiilor emergente de a diminua rolul valutei SUA în tranzacţiile internaţionale. Mai ales că Iranul vrea semnarea de acorduri de schimb țiței contra grâu cu şi Pakistanul și Rusia
India, a doua țară importatoare de petrol iranian, a înființat un cont în rupii la o bancă de stat pentru a plăti 45% din factura importului de țiței, conform unor oficiali indieni.
Află care sunt efectele scumpirii țițeiului pentru economia globală
China, principalul importator de țiței iranian deja plătește parte din costurile de import prin troc, a anunțat Mahmoud Bahmani, guvernatorul Băncii Centrale a Iranului.
Iranul intenționează semnarea de acorduri de schimb țiței contra grâu cu Pakistan și Rusia, conform unor rapoarte apărute recent în mass-media țărilor respective, rapoarte citate de agenția de știri Bloomberg.
Vezi aici cele zece motive pentru care este posibil ca era dolarului să se apropie de sfârșit
Nevoie de valută forte
Cu toate că acest fenomen pare să se extindă, oficialii americani consideră că atâta timp cât accesul Iranului la valută forte va fi limitat, acesta nu va putea să-și sprijine moneda națională, rialul, a cărei valoare este în cădere liberă și nu va putea să-și finanțeze programele nucleare și de rachete balistice. Iranul are deja nevoie acută de dolari și euro pentru a-și susține rialul iar acordurile de troc vor forța această țară să irosească țiței în valoare de miliarde de dolari pe bunuri, conform unor specialiști precum Kenneth Katzman, care face parte din Serviciul de Cerceta