Numărul cazurilor de cancer aflate în strânsă legătură cu obezitatea şi cu stilul sedentar de viaţă a crescut între anii 1999 şi 2008, chiar dacă tehnologia medicală şi scăderea numărului de fumători a dus, per total, la diminuarea numărului de cazuri de cancer în SUA, relatează The Wall Street Journal.
Rata cazurilor de cancer la rinichi, pancreas, esofag inferior şi de col uterin a crescut anual până în 2008. Numărul cazurilor de cancer la sân la femeile de peste 50 de ani a scăzut, anual, cu 1,3% din 1999 în 2005, însă a crescut, uşor, din 2005 în 2008.
Datele statistice dovedesc faptul că obezitatea favorizază apariţia unor tipuri de cancer. O treime dintre cazurile de cancer din ţările industrializate sunt legate de surplusul de greutate şi de lipsa activităţilor fizice, conform Agenţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului.
Cancerul la sân, cel colorectal şi cancerul pancreatic se află într-o strânsă legătură cu obezitatea. Totodată, surplusul de greutate scade şansele de supravieţure a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.
Raportul publicat miercuri în revista "Cancer" arată că legătura dintre cancer şi obezitate este mult mai puternică decât cea dintre cancer şi alimentaţia nesănătoasă.
"Oamenii ar putea să creadă că-şi fac cel mai mare bine dacă iau vitamine, în timp ce tot ceea ce trebuie să facă este să fie activi din punct de vedere fizic şi să-şi ţină greutatea sub control", a declarat June Stevens, şeful departamentului de nutriţie din cadrul Şcolii de Sănătate Publică Globală a Universităţii din Carolina de Nord.
Între anii 1998 şi 2008, numărul noilor cazuri de cancer au scăzut cu 0,6% anual în rândul bărbaţilor. În cazul femeilor, rata anuală a scăderii numărului de noi cazuri a fost de 0,5% între 1998 şi 2006, după care s-a stabilizat între 2006 şi 2008.
Studierea a peste 7.000 de cazuri de cancer dovedeşte