Cupru Min SA Abrud ar putea avea până la 1.000 de muncitori dacă investitorul canadian Roman Copper, care a cumpărat exploatarea minieră din Munţii Apuseni la licitaţie, ar deschide toate cele patru linii tehnologice ale uzinei de la Roşia Poieni, judeţul Alba.
Afirmaţia aprţine deputatului Clement Negruţ. Acesta a precizat că, în prezent, Cupru Min Aburd lucrează la Roşia Poieni cu o singură linie tehnologică de prelucrare primară a minereului, pentru care sunt 440 de angajaţi. „Dacă se vor face investiţii şi pentru deschiderea celorlalte trei linii numărul angajaţilor va fi de 1.000 – 1.200. Investitorul trebuie să facă acest lucru daca vrea să obţină profit maxim“, a spus Clement Negruţ.
Costuri de mediu de zeci de milioane de euro
Parlamentarul a spus că, în condiţiile în care, exploatarea minieră nu s-ar fi vândut într-o perioadă de 6 luni exista posibilitatea de a se închide. Roman Copper Corp. a cumpărat Cupru Min SA Abrud luni, la licitaţia organizată de Ministerul Economiei, pentru 200,7 milioane de euro. Valoarea de pornire a licitaţiei, la care au mai participat 2 companii din Australia şi Olanda, a fost de 57 milioane de euro. Canadienii mai au aproximativ 7 zile la dispoziţie pentru a plăti pachetul integral de acţiuni către statul român.
„În situaţia actuală România nu îşi permite să investească în problema protecţiei mediului. La data de 31 decembrie 2012 a expirat acordul integrat de mediu pentru Cupru Min. Din noiembrie, societatea îşi depusese, însă, documentele pentru obţinerea noului acord, care este în desfăşurare pentru că astfel nu se putea privatiza. Costurile de mediu de la Cupru Min se ridică la zeci de milioane de euro“, a afirmat deputatul de Alba. Zăcământul de la Roşia Poieni are 900.000 de tone, reprezentând 60 la sută din rezerva de cupru României.
Reacţia premierului Ungureanu @N_P