Unele initiative de modificare a Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere (Legea taximetriei) contin prevederi aflate in contradictie cu principiile liberei concurente, consacrate prin Constitutia Romaniei si de prevederile Legii concurentei, a anuntat vineri Consiliul Concurentei. Legiferarea unui tarif unic ar echivala, practic, cu consacrarea existentei unor carteluri pe aceasta piata, a explicat autoritatea, care a transmis aceasta opinie comisiilor de specialitate si Biroului Permanent al Camerei Deputatilor considerand ca aceste proiecte de modificare ar trebui respinse de catre Parlamentul Romaniei.
Citeste si:Proiect de lege. Cum se va calcula tariful unic pentru taximetre. Plus: De ce sustin taximetristii tariful unic si cum reactioneaza primarii
Prevederile anticoncurentiale la care face trimitere Consiliul se refera la initiativele care au in vedere stabilirea unor tarife unice pentru operatorii de taximetrie si de cele care vizeaza limitarea severa a posibilitatii de a efectua activitati in acest domeniu in afara ariei localitatii in care este emisa licenta de transport.
"Legiferarea unui tarif unic ar echivala, practic, cu consacrarea existentei unor carteluri pe aceasta piata. Mentionam ca autoritatea romana de concurenta a sanctionat, in 2010 si 2011, carteluri intre operatorii de taximetrie din mai multe localitati (Timisoara, Targu-Mures, Constanta si Baia Mare) prin care se eliminase orice forma de concurenta prin pret (aceste intelegeri avand ca obiect practicarea unui acelasi tarif) si are in curs de desfasurare alte cateva investigatii privind existenta unor practici similare", se arata in comunicatul institutiei.
Deciziile Consiliului Concurentei, mentionate anterior, sunt publicate in forma neconfidentiala pe pagina de internet a institutiei aici.
Citeste si:M