Mult mediatizata labă de urs, precum cea găsită în valiza unui chinez pe Aeroportul Otopeni, este una dintre preferatele gurmanzilor din ţările europene dar și cei din Asia. Aceştia se \"înghesuie\" la preparatele vânatoreşti din România. Sursa: acspot.roSursa: acspot.ro
1 /.
La loc de cinste în preferințele culinare ale străinilor care vin pe meleaguri mioritice se numără delicatesele de căprioară, preparatele din mistreț și celebra labă de urs. În restaurantele de profil de la munte, dar și în câteva din Capitală, "Laba de urs înăbușită, cu sos vânătoresc" costă între 65 și 200 de lei pentru un platou din care se pot înfrupta patru personae.
Dacă nu vrei să calci pragul localurilor vânătorești, poți prepara laba de urs și acasă, mult mai ieftin, dar și cu mutl mai mult timp pierdut, deoarece numai marinatul preparatului durează o săptămână. Costul pe kilogram însă este de doar 35 de lei. Iată de ce ai nevoie pentru un festin copios:
O labă de urs, curăţată
110 g unt
90 ml vin roşu
140 ml apă
300 g ciuperci tăiate
o jumătate linguriţă sare
o jumătate linguriţă piper
un praf de cuişoare
un praf de salvie
2 cepe medii tocate mărunt
3-4 căţei de usturoi tăiaţi
Mod de preparare:
Puneţi laba de urs într-o tigaie adâncă şi largă, adăugaţi untul şi căliţi la foc mare, pe ambele părţi, aprox, 10-12 minute, stropind din când în când carnea cu unt topit din tigaie. Adăugaţi ceapa şi usturoiul, apoi amestecaţi uşor, până devin aurii. Puneţi vinul, apa, condimentele, potriviţi de sare şi piper şi lăsaţi să scadă, la foc mediu. Când este suficient de scăzută, puneţi ciupercile şi lăsaţi să se înăbuşe, la foc mic, aproximativ 2 ore. Se serveşte caldă.