Recuperarea creantelor istorice revine pe agenda prioritatilor Ministerului de Externe. Este vorba despre datorii de circa un miliard de euro ale unor state care au avut “anumite raporturi economice favorabile doar intr-un singur sens” cu Romania, a spus ministrul Cristian Diaconescu intr-o emisiune la Digi24.
Sunt tari din Africa si din America de Sud, a precizat el. Deocamdata, insa, nimic despre Germania, unul dintre statele care a beneficiat masiv de raporturi economice unilateral benefice, din care a rezultat o datorie de 18 miliarde de euro. Aceasta desi, inainte de a prelua mandatul la Externe, Diaconescu spunea ca este o chestiune car “se poate clarifica”. Insa opinia publicului , exprimata intr-o petitie cu peste 4000 de semnatari, i-ar putea reimprospata ministrului memoria:
http://www.petitieonline.ro/petitie/recuperarea_creantei_istorice_de_la_germania_de_peste_18_miliarde_de_euro-p10919050.html
Avantajele aduse Germaniei de contractele de cliring derulate in perioada interbelica, dealtfel un model falimentar de “cooperare economica” pentru Romania depasesc cu mult suma la care este evaluata acum datoria: 18 miliarde de euro. Aceasta relatie economica a fost incheiata, la finele lui 1944 cu un sold de 1,126 miliarde de marci imperiale – care, in esenta, reprezinta marfuri livrate de Romania si neachitate de partenerul sau comercial.
Cliringul a fost un model de cooperare monetara creat de Germania Nazista pentru a-si satisface nevoia de a obtine si finanta ieftin, in contul tarilor de la “periferia” Europei, resurse pentru a porni cel de-al doilea razboi mondial. Economistul Radu Golban, cel care a studiat si documentat aceasta creanta, l-a asemuit cu eurosistemul de astazi, tot un sistem de cooperare monetara, izbitor de similar cu cel gandit de economistii Fuhrerului. Arhitectura monedei unice, mai explica Golban, a contribuit