Marea Britanie se alătură ţărilor europene, printre care Germania, Ungaria şi Danemarca, care au introdus taxă pe alimentele de tip fast-food, denumită de jurnaliştii britanici "taxa pe produse de patiserie", ca măsură de a combate obezitatea. Începând cu luna octombrie a acestui an, britanici vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru preparatele de la patiserie, pentru puiul la rotisor şi cârnaţii înveliţi în foietaj. Până în prezent aceste alimente erau scutite de TVA, dar odată cu adoptarea acestei măsuri taxa pe valoarea adăugată va fi de 20%, informează The Guardian.
În urmă cu doi ani, şi în România se vorbea de introducerea unei măsuri similare. La fel ca în cazul ţigărilor şi al băuturilor alcoolice, fostul ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke, cel care a iniţiat acest proiect, dorea să impună un soi de taxă de viciu pe alimentele junk-food, iar banii strânşi astfel urmau să fie folosiţi pentru spitale şi medicamente. Demnitarul anunţa că această măsură va aduce bugetului sănătăţii un miliard de euro pe an.
Shaorma scăpa de taxa pe fast-food
Deşi nu s-a realizat o listă concretă în ceea ce priveşte preparatele de tip junk-food care urmau să fie taxate, reprezentanţii ministerului Sănătăţii asigurau opinia publică că pizza, shaorma, lactatele şi apa minerală nu vor fi incluse în lista alimentelor de tip fast-food. În schimb, taxa de viciu trebuia să fie inclusă pentru produsele care aveau o cantitate mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate, produsele de patiserie şi băuturile carbogazoase. Această măsură urma să fie percepută începând cu luna martie 2010. În realitate ea a ajuns doar în faza de dezbatere publică, după care nu s-a mai concretizat în niciun fel de proiect de lege.
Actualul ministru ar putea relua această idee
Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii, a declarat pentru gândul că introducerea unei tax