În multe funcții de conducere din cadrul MAI au ajuns, de multe ori, în locul specialiștilor și a ofițerilor de carieră, comandanți neșcoliți. Sursa: VLAD STĂNESCU
Ultimele evenimente sângeroase în care au fost implicaţi poli ţişti au condus , pe lângă anchetele aflate în derulare, şi la schimbări la vârful Poliţiei Române. Ministrul de Interne Gabriel Berca a promis că va face "curăţenie" printre poliţiştii făcuţi "pe puncte", aflaţi în toate structurile ministerului.
Boala unui sistem
Însă lucrurile nu merg bine în cadrul Poliţiei Române şi pentru că întreg aparatul de comandă s-a deprofesionalizat. În funcţiile de conducere, în loc să ajungă ofiţeri de carieră, în baza unor concursuri reale, în schema actuală şi-au făcut loc pilele politice şi ofiţeri care în decursul timpului au fost subofiţeri, dar au ajuns azi chiar şi la gradul de chestor (general - n.n.). În ultimii 20 de ani, foarte mulţi agenţi de poliţie au fost admişi în corpul ofiţerilor fără să fi urmat cursurile Academiei de Poliţie.
Cu o diplomă a unei facultăţi de drept în buzunare, poliţiştii s-au trezit peste noapte ofiţeri. De exemplu, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj este condus de trei ofiţeri: un chestor de poliţie cu o stea şi doi comisari şefi. Actualul inspector şef, chestorul Ioan Păcurar, a fost plutonier de poliţie. În ’92 a fost promovat în corpul ofiţerilor cu grad de sublocotenent, iar în ’99 era să fie trecut în rezervă deoarece împlinea vârsta de 40 de ani şi avea gradul de locotenent, iar, conform legii, trebuia trecut automat în rezervă.
PROMOVĂRI
Promovări instant
Pe 24 decembrie 1999, Ion Păcurar (foto) a fost avansat la excepţional, la gradul de căpitan. În 18 ani, timp în care alţi ofiţeri promovează trei grade profesionale, Păcurar a promovat şapte grade profesionale. Din 2007 este comanda