Conducerea Consiliului Judeţean Tulcea a realizat o analiză a calităţii aerului din judeţul Tulcea. Conform acestui raport care face referire la perioada 2008-2011, în cursul anului trecut nu s-au înregistrat în judeţ depăşiri în ceea ce priveşte nivelul concentraţiei poluantului pulberi în suspensie – fracţiunea PM10.
Pentru anii 2007 -2008 s-a stabilit că punctele fragile la capitolul poluare a aerului sunt Măcin, I.C. Brătianu şi Smârdan.
„Din aceste considerente, la nivelul APM Tulcea a fost iniţiată elaborarea programului de gestionare a calităţii aerului pentru judeţul Tulcea, pentru indicatorul pulberi în suspensie – fracţiunea PM10, ca urmare a încadrării pe Lista 1, care cuprinde zonele şi aglomerările unde nivelul concentraţiei poluantului pulberi în suspensie – fracţiunea PM10, sunt mai mari decât valoarea limită plus marja de toleranţă sau mai mari decât valoarea limită“, se arată în raportul care se va discuta azi în şedinţa de Consiliu Judeţean.
Poluarea din Tulcea, cauzată în proporţie de 90% de traficul rutier
În cazul depăşirilor din anii anteriori, în cazul staţiilor de trafic TL1 - Ciuperca şi TL3 - Isaccea acestea au fost cauzate în proporţie de 90% de traficul auto.
Perioada în care traficul din imediata vecinătate a staţiei TL-1 este mai aglomerat este situată în intervalul orar 7.00-9.00 şi 17.00-21.00, cu mici variaţii în timpul sfârşitului de săptămână şi diverse evenimente ocazionale.
În cazul staţiei industriale TL2 – Transport Public, pentru o corectă identificare a cauzelor depăşirii valorii limită au fost analizate următoarele date: lista principalelor surse de poluare a aerului din zona industrială, inventarul emisiilor acestor surse (valoarea emisiilor totale, coşuri de dispersie existente, instalaţii de reţinere a poluanţilor), datele meteo, cu direcţia predominantă a vântului pe perioada depăşirii