Miraculoasele rosii negre, bogate in antioxidanti, create in laboratoarele din Pisa, in 2008, de o echipa de specialisti italieni, nu reusesc sa razbeasca pe piata europeana din lipsa de investitori.
Nu aceeasi problema o au insa israelienii, care au imbratisat proiectul cu entuziasm, declarandu-se gata sa lanseze pe piata varianta denumita Black Galaxy, gratie eforturilor si resurselor alocate de compania Technological Seeds, relateaza Adn Kronos.
Rosiile negre sunt la fel de gustoase si de hranitoare ca si varianta lor clasica, atat de des intalnita pe mesele noastre, cu deosebirea ca prezinta un continut major de molecule antioxidante, asemenea celor ce se regasesc in strugurii negri sau in afine, deosebit de importante in combaterea radicalilor liberi.
Desi beneficiile pe care le prezinta consumul acestui aliment au fost confirmate in laborator, iar rezultatele studiilor specifice au fost publicate in numeroase reviste medicale, bucurandu-se de aprecierile specialistilor, nici in Italia, nici in alte state europene, nu s-au gasit suficiente resurse financiare pentru a asigura cultivarea rosiilor negre pe scara larga.
"Din pacate, cercetarea in domeniul agro-alimentar nu este sustinuta de sistemul care ar putea asigura transpunerea in practica a unor astfel de proiecte: companiile din acest sector nu au curajul sa investeasca in inovatie sau sunt mult prea mici pentru a face fata provocarilor inovative", a declarat Pierdomenico Perata, profesorul coordonator al echipei care a creat rosia neagra.
"In spatele asa-numitei Black Galaxy, care va fi lansata pe piata din Israel, se afla cercetatori ca si noi, dar care dispun de suportul unui sistem agro-industrial important, dispus sa investeasca sume semnificative in inovatie", a adaugat Perata, potrivit sursei ci